Flisbranden vid Jämtkrafts anläggning bekämpas av räddningstjänsten. Foto: Jämtkraft

Kraftig brand vid värmeverket i Lugnvik

Uppdaterad
Publicerad

Vid 12.45-tiden kom larm om brand på Jämtkrafts värmeverk i Lugnvik i Östersund. Det var en flishög som brann. Släckningsarbetet kom att ta många timmar under söndag eftermiddag och kväll.

Det larmades först som en gräsbrand, men sedan visade det sig att det brann i en flishög vid Jämtkrafts kraftvärmeverk. Lågorna slog högt upp.

– Det var en brand som startade i en flishög, säger Karin Bodén som är pressansvarig på Jämtkraft.

Branden utbröt alltså i en bränslehög där flis och bark lagras, och på grund av vind spreds elden snabbt vidare mellan högarna.

Mycket rök

Strax innan klockan 15 bekämpade fortfarande räddningstjänsten elden. Den var dock under kontroll och enligt räddningstjänsten fanns det inte någon spridningsrisk till någon intillliggande byggnad.

Samtidigt var det mycket rök. På grund av det gick även räddningstjänsten ut med ett så kallat myndighetsmeddelande. Branden var inte i ett tätbebyggt område men röken kunde ändå spridas.

– Om man känner sig besvärad så ska man gå in och stänga fönster och dörrar, säger Kristina Henriksson, inre befäl.

Bränder kan ibland uppstå

– Det händer ibland att det brinner i bränslehögarna men ofta klarar vi av att släcka själva. Den här gången blev det tyvärr en större brand så vi fick kalla in räddningstjänst, säger Jonas Vestun bränslechef på Jämtkraft i ett pressmeddelande.

Vid 17:30 beslutade räddningstjänsten att vara kvar på plats till åtminstone klockan 19, senare flyttades tiden fram till 20. Man inväntade ett större fordon som skulle hjälpa till att sprida ut materialet i den bränslehög som brunnit. Detta för att se så att allt verkligen var släckt eller om något mer behöver släckas.

Under det kommande dygnet kommer Jämtkraft att sätta in personal som eftersläcker och brandbevakar området.

I klippet ovan berättar Jämtkrafts pressansvarige om brandförloppet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.