Prishöjningen kommer bland annat för att de nuvarande priserna inte täcker kostnaderna för biljettkontrollerna. Foto: SVT

Kraftigt höjd avgift för ogiltiga bussbiljetter

Uppdaterad
Publicerad

För de som haft en ogiltig biljett på Länstrafikens bussar har kontrollavgiften legat på 400 kronor. Nu vill Länstrafiken höja den avgiften till 1.500 kronor.

Bakgrunden till Länstrafikens höjning är att kontrollavgiften inte har höjts på flera år, plus att kontrollerna i ett län med stora ytor kostar pengar.

– Den här avgiften måste täcka våra kostnader för att göra dessa kontroller, och det gör den inte idag, säger Per-David Wennberg, VD på Länstrafiken.

Exakt hur många år sedan det var som avgiften höjdes sist vet inte Per-David Wennberg, men det är ”många, många år sedan.”

Kommer den höjda avgiften leda till fler kontroller?

– Det har varit lite si och så med kontrollerna så man kan väl säga att vi går tillbaka till hur det ska vara. Vi har legat lite efter helt enkelt, säger Per-David Wennberg.

Oklart när avgiften införs

När den nya kontrollavgiften kommer införas är i nuläget inte klart.

– Regionen har sagt ja men nu ligger ärendet hos Transportstyrelsen för handläggning och jag har ingen aning om hur lång handläggningstid de har på såna här ärenden, säger Per-David Wennberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.