Foto: SVT

Kraftig ökning av hatbrott

Uppdaterad
Publicerad

Enligt färsk statistik från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) så ökade antalet anmälda hatbrott i polisregion nord med nästan 20 procent under 2015.

6980 hatbrott anmäldes i hela landet under 2015, vilket är en ökning med omkring 11 procent. I polisregion nord, där Jämtlands län ingår, anmäldes 464 hatbrott.

– Det kan till exempel handla om olaga hot eller ofredande, men störst ökning har klotter och skadegörelse haft. Nästan 70 procent av dom anmälda hatbrotten har främlingsfientliga eller rasistiska motiv. Det säger Sofia Axell, utredare på BRÅ.

Exakt vad som ligger bakom ökningen är svårt att säga. Det är dessutom första gången statistiken redovisas efter polisregion och inte utifrån län.  

– Vi gör ingen djupdykning i vad som ligger bakom statistiken. Ökningen är stor i procent, men det är på ett relativt litet underlag. Det kan naturligtvis bero på en ökad utsatthet, men också att man blivit mer benägen att anmäla hatbrott. Även hur polisen uppmärksammar hatbrott i anmälningar påverkar statistiken, säger Sofia Axell.

Läs hela rapporten här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer