Polisen uppmanar folk som utpressas att inte betala. Foto: TT.

Kraftig ökning av utpressning – hotar med porrsurfavslöjande

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Jämtland har sett en kraftig ökning av dataintrång och försök till utpressning senaste dagarna. Via ett mejl hotas privatpersoner att bli avslöjade som porrsurfare – om de inte betalar en summa.

Polisen i Jämtland skriver på sin Facebooksida om utpressningen. Personer som blivit utsatta har fått ett mejl som ser ut att komma från deras egen mejl.

Där står det att mejlen är hackad och att man fått uppgifter om att det porrsurfats. Sedan hotar avsändaren med att skicka ut information om porrsurfningen till anhöriga.

För att det inte ska ske kräver utpressaren att personen ska betala tusentals kronor eller Bit-coin. Enligt polisen är mejlen ibland skrivna på svenka och ibland på engelska. Polisen uppmanar alla som får dessa mejl att inte betala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.