De lär sig upptäcka prostitution under VM-tävlingarna

Kraftsamling mot prostitution under VM-tävlingarna

Publicerad

Taxichaufförer, hotell – och restauranganställda och grannar är viktiga i kampen för prostitutionsfria VM-tävlingar. Vi vet att stora evenemang drar till sig sexhandel, säger polisen

Hur kan vi stoppa prostitution under Skidskytte-VM i Östersund och Alpina VM i Åre? Det var rubriken när polisen och länsstyrelsen bjöd in till information.

– Vi behöver allmänhetens ögon, säger Sten Sundin, krimchef vid polisen i Östersund.

Lär sig av Falun

Under VM i Falun 2015 visste polisen att ambulerande sexhandel var på väg. Det dök upp oroväckande många annonser om att köpa sex på adresser och hotell i Falun. Myndigheterna agerade snabbt med information till bland annat hotellen och polisen bedömer det som att mycket av sexhandeln kunde stoppas.

– Det gäller att vi också har koll på vad som sker på nätet, säger Sten Sundin. Tidigare har det varit mest på hotell och vandrarhem, men nu är det även privatbostäder som hyrs ut.

Under informationsdagarna fick bland annat anställda inom hotell- och restaurang lära sig vad de ska titta efter och hur de ska agera.

– Det handlar om att taxichaufförer ser att anmärkningsvärt många  män körs till och från samma adress, att de i receptioner ser män som kommer och går till vissa rum, säger Sten Sundin.

Utsatta  och hotade kvinnor

Kvinnorna är enligt polisen och regionens samordare Eva Norlin ofta mycket utsatta kvinnor från länder som Rumänien och Nigeria.

– De har helt fruktansvärda upplevelser med sig i bagaget, säger Eva Norlin. Många är hotade eller måste försörja sin familj.

Eva Norlin som arbetar mot prostitution och människohandel i de fyra nordliga länen poängterar att det är viktigt att man hittar kvinnorna.

– De kan få hjälp att åka hem och till och med få hjälp att komma vidare med jobb eller utbildning. Kvinnorna som kommer till Jämtland är framförallt från Rumänien, Sydamerika och Nigeria. Sedan finns det också lokala annonsörer.

Och hon menar att det finns efterfråga.

– När det kommer ut en annons i Jämtland så ser vi att det är ett högt tryck, det är många män som tycker det är en bra idé att köpa sex, säger Eva Norlin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Inför skidskytte-VM i Östersund

Mer i ämnet