Läraren Björn Vesterlund ser gymnasieföreningarna som en djupt rotad norm Foto: SVT

Kränkningarna pågick i flera år trots avtal

Uppdaterad
Publicerad

Skolledningen behöll avtalen med hänvisning till att facken inte kom med förslag på ” andra metoder”.

Avtalen har funnits i 10 år och kom till för att skolan skulle få en dialog med gymnasieföreningarna och en insyn i verksamheten. Men rapporter från föräldrar, lärare och elevhälsan om att elever far illa, både i och utanför föreningarna  fick de sex fackförbunden på skolan att reagera.

LÄS MER: Så såg avtalet med gymnasieföreningarna ut

SVT granskar gymnasieföreningarna i Östersund

– Elever for illa av kränkningar under invalen och fester, säger Maria Lyrén skolsköterska och representant för Vårdförbundet . Och det blev bland annat konflikter i korridorer.

Slog larm redan 2013

Protokoll visar att fackförbunden tagit upp de problem man ansåg att föreningarna skapade på skolan  2013 och följande år. De ansåg att avtalen med skolan inte följdes upp och därför borde rivas för att bryta kopplingen till  skolan.

– Vi tog avstånd från den verksamhet som gymnasieföreningarna höll på med, säger Björn Vesterlund lärare och representant för Lärarförbundet.

– Skolledningen har hänvisat till att det är gamla traditioner, säger Gunilla Löthagen Sjöstrand lärare och representant för Lärarnas Riksförbund. Man hänvisar också till att medlemmarna knyter någon form av nätverk som ska vara bra inför framtiden. Samtidigt försvarar medlemmar föreningarna starkt.

Cederbergs förklaring till varför avtalet rivs först nu

Skolledningen har nu rivit avtalet med föreningarna.  Varför det sker först nu förklarar förbundschefen Mikael Cederberg i ett mejl till SVT Jämtland.

Förbundschef Mikael Cederberg ville att fackförbunden skulle ge förslag på ”andra metoder” än att riva avtalet med föreningarna. Foto: SVT

”I den här frågan har parterna genom åren varit eniga om problembeskrivningen, det vill säga att föreningarnas verksamhet påverkar skolans verksamhet på ett negativt sätt. Man har dock inte varit överens om metoderna för att komma tillrätta med problemet.

Fackförbunden har inte föreslagit några andra metoder än att avtalet ska brytas, vilket inte ansetts tillräckligt av arbetsgivaren. Arbetsgivaren har å andra sidan ansett att avtalet gett skolan en möjlighet att påverka föreningarna mot ett mer demokratiskt och inkluderande  sätt att bedriva sin verksamhet. ”

En djupt inrotat norm

Björn Vesterlund tror att gymnasieföreningarna blivit en norm på skolan och att det därför är svårt att hantera frågan.

– Det är svårt när något blir en djupt inrotad norm. Man har på sig skygglapparna lite grann.

Varför gick inte ni fackrepresentanter  vidare till politikerna när ni upplevde att inget hände?

– Det kan man tycka i efterhand kanske, säger Björn Vesterlund. Men ärendegången är ju så att  vi talar om vad vår ståndpunkt är och därefter lämnar över till skolledningen.

Direktiven kommer först nu

Läraren Malin Navarro tycker det är märkligt att skolledningen inte agerat tidigare

Malin Navarro lärare och representant för Lärarnas Riksförbund anser att  det i huvudsak är skolledningens ansvar att  ta fram metoder för att komma tillträtta med den kultur gymnasieföreningarna skapar på skolan.

–  Vi  ska förstås göra det tillsammans men det är först nu som vi fått tydliga direktiv att vi ska  ta fram förslag.

TV: Se inslaget på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar gymnasieföreningarna i Östersund

Mer i ämnet