Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Militärbasen utanför Trondheim visar att Nato ser hela området som viktigt”, det menar Håkan Gunneriusson, docent i krigsvetenskap vid RCR på Mittuniversitetet i Östersund. Foto: Fredrik Lundmark/SVT

Krigsforskaren förklarar: Så påverkas Jämtlands län av svenskt Natomedlemskap

Publicerad

Under måndagen fattade Sverige det historiska beslutet att ansöka om medlemskap i Nato. Vad kan ett medlemskap betyda för ett län som Jämtland – och vad kan vi egentligen bestämma över själva?

Håkan Gunneriusson, docent i krigsvetenskap vid Risk and crisis research centre (RCR) på Mittuniversitetet i Östersund, menar att länet är strategiskt intressant i ett Natosamarbete.

– Att amerikanska marinkåren har stora lager i Tröndelag visar att man ser området som viktigt. Man kan absolut tänka sig fler övningar i Jämtland eller till och med en Natoetablering, säger Håkan Gunneriusson.

Hör mer i klippet ovan.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.