Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi kan inte ha afterski på vårt lilla ställe om vi ska behöva ha vakter, det har vi inte ekonomi till”, säger Peter Lindholm, krögare i Åre. Hör mer om Årekrögarnas syn på danstillståndet i klippet ovan. Foto: Eva Danielsson/SVT

Årekrögarnas utspel: ”Ta bort kravet på danstillstånd”

Publicerad

Nya justitieministern Gunnar Strömmer (M) öppnar för att ta bort det så kallade danstillståndet.

Det är verkligen en förändring krögare i Åre kommun skulle vilja se.

Peter Lindholm driver en av backrestaurangerna i Björnens skidområde och han anser att danstillståndet, som innebär att man måste söka tillstånd för att folk ska få dansa på offentlig plats eller på krogen, bör tas bort.

– De ställen som är tillräckligt stora har vakter, och vi som är mindre hamnar i en gråzon, säger Peter Lindhom krögare i Åre.

På onsdagen samlades Åre kommuns krögare tillsammans med kommunen och polisen för att prata om gemensamma frågor inför säsongen. En fråga som diskuterades var danstillståndet.

Hör mer i spelaren ovanför om varför Årekrögarna gärna vill att danstillståndet slopas.

Danstillståndet – ordningslagen 2 kap 4§

2 kap. Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar

4 §   Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar får inte utan tillstånd anordnas på offentliga platser.

Tillstånd att anordna offentlig tillställning krävs även i annat fall, om det är fråga om offentliga danstillställningar, tivolinöjen, marknader eller liknande nöjestillställningar eller tävlingar eller uppvisningar i motorsport eller flygning. Om det kan ske utan fara för ordning och säkerhet eller för trafiken, får emellertid anordnaren befrias från skyldigheten att söka tillstånd enligt detta stycke för tillställning av visst slag. Ett beslut om befrielse får förenas med villkor.

Källa: Riksdagen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.