Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Mattias Lönn, snöskotersamordnare i Krokom, om den framtida skoterturismen. Det är han som ska försöka få skoterturismen att samverka med övriga intressen i kommunen. Foto: SVT

Krokom på väg att införa skoterreglering

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagskvällen hålls ett möte i Åkersjön. Skoteråkare, markägare och andra intressenter ska försöka enas om hur processen ska se ut för att få till ett skoterregleringsområde på 78 000 hektar.

På flera platser i länet har det senaste åren bildats skoterregleringsområden. Nu är även Krokoms kommun en god bit på väg. Krokoms snöskotersamordnare, Mattias Lönn, har haft möten med t.ex Jorm, Funäsdalen och Lofsdalen och tagit del av deras erfarenheter.

– Jag tycker det är onödigt att uppfinna hjulet en gång till, men sen är varje område unikt och vi måste anpassa det efter den terräng och situation som är för oss.

Markägare kräver tydligare regler

Det är markägare i området som under flera år velat få tydligare regler om var leder ska dras och om skoteråkarna ska få tillgång till något friåkningsområde. Och det är en känslig fråga eftersom hela området mer eller mindre är uppbyggt kring skoterturism.

– För många som bor och verkar där är just skoter nyckeln till varför man är där, säger Mattias Lönn.

Delaktighet i beslutet

Mötet under fredagen hoppas han ska ge en positiv knuff i riktning mot ett regleringsområde som accepteras av alla inblandade.

– Tio till tolv personer kommer efter mötet att få ingå i en fokusgrupp och förhoppningsvis kommer den gruppen att komma fram med ett konkret och klokt förslag som vi ska presentera för politikerna, som sen tar ett beslut för framtiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer