Rut Engdahl får sin andra vaccinationsspruta av distriktssköterskan Anna Palmqvist på Solbacka i Föllinge, Krokoms kommun Foto: Lotte Bogg, Krokoms kommun

Snabbt besöksförbud höll smittan borta från äldreboenden i Krokom

Uppdaterad
Publicerad

Än så länge har inga personer som bor på äldreboenden eller gruppbostäder i Krokom smittats av covid-19. Efter 11 månader av pandemi. Ett tidigt beslut att införa besöksförbud ses som en orsak till att man lyckats.

Redan den 11 mars 2020 införde Krokoms kommun besöksförbund på sina äldreboenden. Flera veckor innan regeringen fattade beslut om ett nationellt besökförbud. Kanske är det den åtgärden som gjort att Krokom inte har haft ett enda fall av covid-19 bland de boende på äldreboenden och gruppbostäder.

Ann-Marie Ågran, verksamhetschef för Särskilda boenden i Krokoms kommun.

– Besöksförbudet tillsammans med samverkan med alla är framgångsreceptet, säger verksamhetschefen Ann-Marie Ågran till SVT Nyheter Jämtland.

I Krokom gjordes tidigt screening av personalen som jobbar med de äldre och vid misstanke om att någon i personalen blivit smittad har man screenat personalen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Personal från äldreboendet Solbacka i Föllinge testas för covid-19. Foto: Fredrik Lundmark, SVT

Alla på särskilda boenden vaccinerade

Nu har också samtliga boende som kunnat vaccineras på Blomstergården, Hällebo och Solbacka fått två doser av vaccinet. Det rör sig om cirika 140 personer. Det innebär inte att besöksrestriktionerna hävs, eftersom det dröjer en tid innan vaccinationsskyddet har blivit verksamt.

– Även om du är vaccinerad och inte kan bli sjuk, så kan du vara smittbärare, säger Ann-Marie Ågran. Vi måste fortsätta hålla i och hålla ut.

Nu har vaccinationen av de som har hemtjänst påbörjats.

– Vi är otroligt stolta över att vi hållit smittan borta från de äldre, men också väldigt ödmjuka. Vi vet inte vad som händer i morgon, säger Ann-Marie Ågran.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet