Arkivbild istappar Foto: Terje Pedersen /TT

Kvinna fick isklump i huvudet i centrala Östersund

Publicerad

En kvinna i Östersund svimmade av när hon träffades av fallade is under en promenad i centrala stan häromdagen. Händelsen är polisanmäld.

Det var i tisdags som kvinnan gick på promenad i centrala Östersund. Plötsligt blev allt svart, och när hon vaknade upp stod människor omkring henne för att hjälpa henne.

Runt henne på gatan låg isklumpar, och kvinnan misstänker nu att hon träffats av fallande is från fastigheten intill.

Händelsen är polisanmäld och fastighetsägaren kontaktad.

Fastighetsägaren har uppgett att taket hade skottats rent från is och snö dagen innan.

Vad säger lagen?

Visa

Enligt ordningslagens 3 kapitel 3 paragrafen så är fastighetsägaren ansvarig för att inte snö och is rasar ner och skadar personer eller egendom. Så här står det:

”Snö och is som kan rasa ned och skada personer eller egendom på offentlig plats skall utan oskäligt dröjsmål avlägsnas från tak, rännor och liknande anordningar. Detta skall ske på ett sådant sätt att det inte därigenom uppkommer risk för att personer eller egendom kommer att skadas.

Ansvaret för att åtgärderna i första och andra styckena vidtas vilar på ägaren eller den som till följd av nyttjanderättsavtal eller på någon annan grund är i ägarens ställe.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer