Fler privatpersoner anmäler nu Solna tingsrätt efter den kritiserade domen. Foto: TT.

Privatpersoner JO-anmäler Solna tingsrätt efter domen

Publicerad

Privatpersoner JO-anmäler nu Solna tingsrätt efter den kritiserade domen. En kvinna i Östersund anser att man inte borde ha använt sig av de formuleringar som finns i domen.
”I Sverige står alla lika inför lagen” skriver hon i sin anmälan.

En man åtalades för att ha misshandlat sin fru, men friades för att han ”kom från en god familj”. En kvinna från Brunflo reagerade på ordvalet – och JO-anmäler nu Solna tingsrätt. Anmälan är riktad mot nämndemännen, ansvarig domare och tingsrätten som helhet.

Kvinnan vänder sig till justitieombudsmannen för att domen innehåller kränkande uttalanden mot kvinnor, våldsutsatta och muslimer.

”Nämndemännen har inte följt svensk lag”

”I Sverige står alla lika inför lagen oberoende av kön, ursprung, politisk tillhörighet osv vilket denna dom tydligt visar att nämndemännen inte följt” skriver kvinnan i sin anmälan.

Ytterligare minst två personer har riktat anmälningar mot domstolsväsendet efter Solna-domen, enligt nyhetsbyrån Siren.

”Dags att JO gör en ordentlig översyn av vilka som sitter som nämndemän i våra folkdomstolar, och om dessa personer verkligen har relevant kompetens för sitt uppdrag”, skriver en annan man i sin anmälan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer