Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Förr var kvinnomisshandel en privatsak, säger Helena Lassen på Kvinnojouren. Många från polisen, socialtjänsten och advokater fanns i publiken när Kvinnojouren uppmärksammade sin 40-årsdag. Foto: SVT/Lena Samuelson

Kvinnojouren i Jämtlands län har hjälpt utsatta kvinnor i 40 år

Uppdaterad
Publicerad

Den 25 november är det internationella dagen mot våld mot kvinnor. Samtidigt är det 40-årsjubileum för Kvinnojouren i Jämtlands län. Det uppmärksammades med både föreläsningar och fest i Östersund.

– Vi vill verkligen inte säga att vi firar detta. Vi säger att vi uppmärksammar att vi arbetat mot mäns våld mot kvinnor sedan 1982. Tyvärr behövs vi fortfarande, säger Helena Lassen på Kvinnojouren.

Kvinnojouren bjöd dagen till ära på bland annat föreläsningar med färsk forskning, kvinnor berättade om sina upplevelser och på kvällen blev det mat och musik.

– När vi började 1982 var våld mot kvinnor mer av en privat sak. Det var ett angiveribrott. Nu faller det under allmänt åtal, säger Helena Lassen.

Våldet finns mitt ibland oss

En fördom som Kvinnojouren fortfarande möter är att utsatta kvinnor oftast finns i socialt belastade relationer.

– Så är det verkligen inte. Det är vanligare än man tror, bland folk man möter på stan eller i bekantskapskretsen.

2021 hade Kvinnojouren i länet kontakt med 365 kvinnor, alltså i genomsnitt en kvinna per dag.

– Det ser likadant ut i år, säger Helena Lassen.

Kvinnojouren får bidrag av länets kommuner och har idag tre anställda. Jouren har även hjälp av 20 frivillga.

Hör Helena Lassen om hur våldet förändrats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.