Kyckling fick nytt bäst före-datum

Uppdaterad
Publicerad

Den butiksgrillade kycklingen packades och märktes med ett bäst före-datum. Men när den inte såldes kylde affären istället ner den och satte på ett nytt bäst före-datum.

Den här upptäckten gjorde kommunens inspektörer på en Ica-butik i Östersunds kommun när de var där på en oanmäld inspektion för knappt en månad sedan.

Enligt Livsmedelsverkets föreskrifter får ett färdigförpackat livsmedel som förpackats om märkas med en senare bäst före dag endast om det genomgår en behandling som förlänger hållbarheten. Här hade butiken visserligen skrivit rätt tillverkningsdatum och att den varit varmhållen men alltså inte låtit kycklingen genomgå någon ytterligare behandling.

– De hade alltså inte försökt luras men rent tekniskt får man inte ändra datum om man inte genomgår rätt behandling, säger inspektören Peter Grevsten.

I den rapport som inspektörernas skrivit står det även  att butiken skriver av innehållsföreteckningen på leverantörens förpackning när det kommer till de butiksgrillade kycklingarna. Detta eftersom butiken anser att inga nya ingredienser tillförts. Vid inspektionstillfället överensstämde dock inte ingrediensförteckningen på den butiksgrillade kycklingen överens med verkligheten. Enligt Peter Grevsten var det en krydda i kryddblandningen som saknades. Dessutom saknades nettovikten i märkningen när det gäller den butiksgrillade kycklingen.

Efter inspektionen åtgärdade butiken felen och ändrade sina rutiner så att det numera inte märks om.

Kommunen kommer nu att göra en uppföljande kontroll för att kontrollera bristerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer