Kyrkan fick inte dela ut chokladmedaljer

Publicerad

I början av alpina VM i Åre var svenska kyrkan ute och delade ut chokladmedaljer till besökare. Tanken var att sprida glädje och kärlek. Men ganska snart blev de utkörda från delar av byn.

I parken mitt i Åre by har VM-arrangörerna byggt upp det som kallas Medal Plaza. Det är här som medaljceremonierna genomförs efter tävlingarna. Det var också här som Svenska kyrkan gick runt och delade ut sina chokladmedaljer men det fick de ganska snart sluta med.

– Det är många delar som reglerar det här. Vi har stora intressen för att värna om våra sponsorer och sen har vi också de tillstånd som krävs, säger Niklas Carlsson, vd för Åre 2019.

Kyrkoherde ber om ursäkt

Han pekar även på att chokladen var förpackad och att de såg en risk att det bidrog till nedskräpningen, men flera inom kyrkan som SVT har talat med uppger att de gått runt och letat efter kastade chokladpapper utan att ha hittat några.

Ann-Charlott Hansson Borgström är kyrkoherde.

– Jag hade inte fattat att vi inte fick vara där, säger hon.

Hon har nu skrivit till VM-bolaget och bett om ursäkt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

alpina VM 2019

Mer i ämnet