Vårdtagaren svimmade av och låg på badrumsgolven hela natten och fram till klockan 10 nästa förmiddag. Foto: SVT ARKIV

Låg i badrummet hela natten efter smäll mot huvudet

Uppdaterad
Publicerad

En vårdtagare i Strömsund föll på toaletten och blev liggande till tiotiden nästa morgon, eftersom den rutt som skulle ske hade missats. Det här skedde 2 februari i år.

När personalen var klar med sina morgonsysslor insåg man att en person saknades och dessutom konstaterades att denna inte heller hade fått något besök på morgonen. Vårdtagaren själv hade avsagt sig att ha ett trygghetslarm.

En undersköterska åkte ut till vårdtagaren och konstaterade då att denna låg på toalettgolvet och dessutom hade slagit huvudet. Fallet hade skett kvällen innan och förmodligen hade vårdtagaren dessutom legat avsvimmad av fallet.

Vård- och omsorgsnämnden anmäler nu händelsen enligt lex Maria och konstaterar själv att det rör sig om en försummelse. Bristen ligger i att vårdtagaren skulle ingå i de planerade tillsynsrutterna, men hade av någon anledning fallit bort från listan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.