Kajsa Nilsson undersöker vilket material som bäst håller snö kall Foto: SVT

Lagrad snö räddar skidorter

Publicerad

Kortare säsonger oroar vintersport-orterna. Forskning kring lagrad snö. Räddningen är att lära sig spara snö så effektivt som möjligt.

Snöprojektet i Östersund har ett mål – att få till effektiv lagring av snö. På ett bord ligger flera snöhögar täckta av olika material.

– Vi har olika material som vi testar för att se hur de isolerar snön, säger Kajsa Jonsson forksningsingenjör. Vi har olika textilier, hö och sågspån.

– Spara snö har blivit allt viktigare för vintersportanläggningarna med tanke på klimatförändringarna, säger Erik Melin Söderström på Snöprojektet. Att kunna garantera arrangemang och tidig säsongstart kräver snölagring.

Stort intresse utomlands

Snöhögen under sågspån i Östersund är välkänd både i och utanför Sverige. Och det är i Mittuniversitetets lokaler som jakten på något bättre än sågspån sker.  Länder som Italien, Usa och Canada har hört av sig. Och det man hoppas på är tyg.

– Sågspån kräver transporter och det är tar tid att lägga över allt spån, säger Erik Melin Södertsröm. Det är inte hållbart. Tyg kan användas flera gånger och är lättare att transportera upp i backar till exempel.

Snöprojektet har initierats av Peak Innovation och finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden, Svenska Skidskytteförbundet och destinationerna Östersund, Åre, Vemdalen och Funäsdalen. Forskningen sker i samarbete med Sports tech Research Center.

– Vi kan bli världsledande på lagrad snö, säger Erik Melin Söderström

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer