Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: TT

Läkare kan vara ”allvarlig patientfara”

Publicerad

En specialistläkare i Härjedalen anses vara så oskicklig att hon kan vara vara en ”allvarlig patientfara”. Nu begär Inspektionen för vård och omsorg (IVO) en treårig prövotid för läkaren.

Läkaren arbetade under två månader på en vårdcentral i Härjedalen. Enligt IVO:s beslut ska det under denna period skett ”otaliga medicinska felbedömningar och underlåtenhet att vidta adekvata åtgärder, vilket allvarligt hotade patientsäkerheten.”

Bristerna handlar bland annat om missade diagnoser, provsvar utan åtgärder, undersökningar som inte utförts och felaktig förskrivning av narkotika.

Lämnade provsvar som visade på cancer utan åtgärd

Läkaren ska enligt IVO vid flera tillfällen sett provsvar som visade på olika typer av cancer, men signerat dem utan uppföljning eller åtgärd.

I ett svar till IVO har läkaren förklarat att hon blev beordrad av verksamhetschefen att signera minst 300 provsvar som blivit liggandes. Därför kunde läkaren inte ta alla patienter på akut återbesök och hon fick inte några instruktioner om hur eventuella uppföljningar skulle ordnas för patienterna.

Visade brister i journalföringen

Läkaren får även kritik för stora brister i journalerna som hon fört. Enligt IVO saknade de ofta sjukhistoria och planerade åtgärder.

Totalt har 30 patientfall granskats där läkaren varit inblandad. Nu yrkar IVO på att Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) beslutar om att läkaren får en treårig prövotid och även att en prövotidsplan fastställs.

Vad är prövotid?

Visa

Om en person med legitimation inom hälso- och sjukvården handlat fel eller visat sig olämplig för yrket, och kritik inte anses vara tillräckligt, kan HSAN efter yrkande från IVO föreskriva en prövotid om tre år.

Även en legitimerad yrkesutövare som befaras inte kunna sköta sitt arbete tillfredsställande på grund av sjukdom eller liknande kan få prövotid. Prövotid kan liknas vid villkorlig dom.

Källa: Socialstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer