Louise dog – nu får läkare kritik

Publicerad

22-åriga Louise skickades hem från sjukhuset med några alvedon. På kvällen dog hon i mammas säng i Fåker. Nu riktar IVO kritik mot de inblandade läkarna och Östersunds sjukhus.

Louise började må dåligt den 29 juli sommaren 2013. Hon vände sig då till en vårdcentral, men skickades hem med smärtstillande tabletter. På kvällen blev hon dock sämre. Hon hade värk och hennes mamma åkte in till Östersunds sjukhus akutmottagning med henne.

– Vi litade på läkarna, säger Louise mamma Ingrid, men nu vet jag bättre. Trots att Louise fick kramper och blev mycket dålig så kallade de inte på hjälp. Och jag bad förgäves om en hjärnröntgen.

På morgonen efter skrevs hon ut från sjukhuset av en ortopedläkare. Trots att Louise kräktes och inte kunde gå fick hon lämna sjukhuset i rullstol med några värktabletter. Läkarna sa att det kunder vara stress som låg bakom de kraftiga huvud- och nacksmärtorna.

Läkare får kritik

– När vi kom hem hit så vilade hon mycket och fick sen allt svårare att andas, säger Ingrid Jonsson. Ambulanspersonalen gjorde upplivningsförsök, men Louise dog i min famn.

Enligt obduktionen så drabbades Louise av en blodpropp i lilla hjärnan – en stroke.

– Det borde läkarna har upptäckt, säger Ingrid Jonsson. AKUT-testet finns ju överallt till och med på landstingets hemsida.

Nu har beslutet kommit från Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kommit. Jämtlands läns landsting får kritik för att inte ha kontrollerat verksamheten på ett sätt som lett till att kravet på god vård uppfyllts. Man har inte säkerställt att patienten på akutmottagningen erhållit en god och säker vård. Dessutom får de två inblandade läkarna kritik.

– Kritiken känns som en en liten upprättelse, men sorgen finns kvar. Jag kommer alltid att anklaga mig själv för att jag åkte hem med Louise.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer