Det här är endometrios

Uppdaterad
Publicerad

Endometrios är en hormonsjukdom som drabbar många kvinnor i länet. Kvinnorna kan få vänta i flera år på en diagnos.

Enligt socialstyrelsen är det inte ovanligt att kvinnor med kraftiga menssmärtor får vänta åtta år innan de får en diagnos. Det avfärdas som bland annat vanlig mensvärk, urinvägsinfektion eller magont.

Viktigt med tidig upptäckt

Pia Hedberg, överläkare på kvinnokliniken i Östersund, medger att det finns kunskapsluckor om sjukdomen inom vården.

– Det är mycket viktigt att sjukdomen upptäcks i tid, säger Pia Hedberg. Eftersom det är en hormonsjukdom kan man tidigt sätta in hormonbehandling och förhindra spridning. Det vore bra om skolan uppmärksammar flickor som stannar hemma och ser till att de får hjälp.

Får p-piller

Kvinnor kan ha allt från lindriga symptom till mycket starka smärtor. Sjukdomen behandlas med olika hormonpreparat, till exempel p-piller. Vid mycket aggressiv spridning kan det bli aktuellt med operation.

– De som får diagnosen kan få leva med smärta hela livet, säger Pia Hedberg. Det kan smärta vid samlag och det kan vara svårt att få barn. Dessutom kan hormonbehandlingen ge biverkningar.

Rörigt för patienterna

Regeringen har uppmärksammat situationen för endometriospatienter och gett socialstyrelsen i uppdrag att utfärda nationella riktlinjer till 2018. Men redan nu finns det pengar öronmärkta för kvinnors hälsa.

– Just nu är det lite rörigt eftersom vi har brist inom de personalgrupper som ska sköta den här gruppen av patienter. Det fattas bland annat distriktsläkare och barnmorskor. Men de nya pengarna gör att vi kan förbättra vården, säger Pia Hedberg.

– Vi planerar att sätta ihop ett team med specialkompetens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.