Hör läkaren Mats Mäki om vikten av att fråga äldre om hur de vill ha det. Foto: SVT

Läkaren Mats Mäki om coronahotet: ”Våga fråga dina anhöriga i tid”

Uppdaterad
Publicerad

När trycket ökar på sjukhusen i och med coronapandemin ökar oron för att äldre ska bli bortprioriterade. Distriktsläkaren Mats Mäki försäkrar att man ser till varje individ oavsett ålder.

När någon blir allvarligt sjuk på ett särskilt boende kommer en distriktsläkare från hälsocentralen för att göra en bedömning. Distriktsläkare Mats Mäki säger att de i Jämtlands län som behöver sjukhusvård får det – oavsett ålder och sjukdom. Men han tillägger att en flytt till sjukhuset inte alltid är det som är mest värdigt för patienten.

– Många på äldreboenden har sin kol, stroke eller hjärtsvikt. Det är små marginaler för att de ska klara tuff sjukvård. Vi försöker alltid prata med patienten och anhöriga om vilken inriktning de vill ha på vården, säger Mats Mäki.

Coronaviruset i Jämtlands län

Viktigt att veta vad äldre vill

Mats Mäki beskriver också hur svårt det kan vara för äldre med demens att finna sig till rätta på sjukhuset.

– De kan bli oroliga och ha svårt att vara stilla. Det blir svårt att fullfölja vården. Att söva dem känns inte värdigt.

Det betyder mycket om anhöriga vet hur de äldre vill ha sin sista tid om de blir sjuka.

–  Det bästa är att fråga när de äldre flyttar till ett boende. För det kan förändras snabbt, säger Mats Mäki.

Hör läkaren Mats Mäki om vad vi ska fråga anhöriga i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet