Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Några meter bort ligger sprututbytet, säger läkaren Zeb Freij. Han ser det som en trigger för missbrukare som är på väg till beroendemottagningen. Foto: SVT

Läkaren Zeb Freij kritisk till sprututbyteslokal nära beroendeenheten i Östersund: ”Kan locka till återfall”

Uppdaterad
Publicerad

Det är mycket olämpligt att beroendeenheten i Östersund och sprututbytet ligger vägg i vägg. Det menar läkaren Zeb Freij och varnar för att sprutmissbrukare i behandling kan lockas av de rena sprutorna.

Läkaren Zeb Freij arbetar på beroendeenheten i Östersund. Han känner stor oro för att missbrukare som besöker mottagningen ska ramla dit igen när de ser att det finns rena sprutor hos grannen. Sprututbyteslokalen ligger åtta meter bort.

– Missbrukare kan triggas av att passera sprututbytet, säger Zeb Freij som har kontaktat Inspektionen för vård och omsorg, IVO, för att få till en förändring.

Som en pub för alkoholisten

– Både sprututbytet och beroendeenheten ligger egentligen bra till, men de ska inte ligga intill varandra, säger Zeb Freij. Det spelar mig ingen roll vem som flyttar. Men det är inte bra som det är.

Zeb Freij liknar promenaden från beroendeenheten förbi sprututbytet som när en alkoholist passerar en pub.

– Det kan trigga igång något och leda till återfall.

Sprututbytet hör till infektion

Sprutmissbrukare får ofta infektioner och därför hör sprututbytet till infektionskliniken – inte till beroendeenheten. Jessica Nääs är chef för infektionskliniken och ansvarig för sprututbytet.

– Vi ser en fördel med att ha närhet till infektion och vi samarbetar även med personal från beroendeenheten, säger hon.

Men Jessica Nääs är medveten om att det kan vara ett problem med att de två mottagningarna är grannar.

– Jag förstår att det kan vara en trigger, men verktyg får man tag i ändå. Vi tar aldrig in någon i sprututbytesprogrammet som vi inte vet injicerar. Vi kontrollerar stickmärken.

Så svarar IVO

IVO uppmanar regionen att utreda saken. IVO skriver att man ska spara informationen och att det kan medföra en tillsyn inom området längre fram.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer