Landshövdingen Jöran Hägglund har löpajnde kontakt med regeringen samt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Foto: SVT Arkiv

Landshövdingen nöjd med stödet till länet

Uppdaterad
Publicerad

Under det pågående skogsbrandsinfernot har det börjat spira kritik mot staten och regeringen. De har varit för passiva menar man. Men landshövdingen i Jämtland är nöjd med responsen från staten.

På onsdagskvällen hölls en presskonferens med räddningstjänsten, polisen och landshövdingen Jöran Hägglund. Sammanfattningsvis gav de beskedet att vi inte på länge än ser någon ände på den pressande situationen.

Löpande kontakt

Jöran Hägglund berättade att han fortlöpande är i kontakt med regeringskansliet för att ge uppdateringar om läget. Han har också löpande kontakt med generaldirektören för MSB, Dan Eliasson.

Skogsbränder i Jämtlands län 2018

Har du i dag någon kritik att komma med?

– Nej, det tycker jag inte. Vi begärde till exempel hjälp med materiel och det löste sig på ett par timmar. Jag tycker att vi fått bra respons, menar Hägglund.

Piloter på semester

En stigande förvåning under bränderna har gällt att försvarets helikoptrar inte har kunnat användas i räddningsarbetet. Samtidigt har det kommit flygplan från Italien som nu hjälper till.

– Vi har fått beskedet att försvarets helikoptrar inte är tillgängliga på grund av att det är semestrar. Det är väl kanske en sådan punkt som vi måste ha fördjupade diskussioner med regeringen om.

– Men just nu befinner vi oss mitt i en kris. Summeringar och utvärderingar får komma när det här är över, säger landshövdingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränder i Jämtlands län 2018

Mer i ämnet