Den höjda bensinskatten slår hårt mot länet. Foto: TT

Jämtland drabbas hårdast av höjd bensinskatt

Uppdaterad
Publicerad

Siffror från Skattebetalarnas förening och SCB visar att Jämtlands län drabbas hårdast av regeringens skattehöjning på bensin.

Enligt sammanställningen som tagits fram är Jämtland/Härjedalen det län där störst andel av länets bilhushåll kör mer än 2.000 mil årligen och därmed skulle drabbas extra hårt av den höjda bensinskatten.

Krokom drabbas värst

En av de kommuner som drabbas värst är Krokoms kommun där nästintill hälften av alla hushåll kör mer än 2.000 mil per år.

– Detta visar på allvar hur regeringens skattehöjningar slår mot vårt län, vilket både försvårar för länets jobbskapare, som för länsbor som arbetspendlar och kör barn till olika fritidsaktiviteter, säger Saila Quicklund (M), riksdagsledamot i ett pressmeddelande.

Konsekvenserna beror också till stor del på att regeringen infört en indexmodell som innebär att drivmedelsskatten räknas upp enligt inflationen plus två procentenheter, utan riksdagsbeslut. Bensinskatten höjs alltså automatiskt varje år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.