Foto: SVT/arkiv

”Länet har återhämtat sig”

Uppdaterad
Publicerad

Länet hade svårast i Norrland att komma tillbaka efter finanskrisen 2008, det visar en rapport från OECD.

Robert Uitto (S) är ordförande i regionala utvecklingsnämnden men även en del av NSAP (Northen sparsely populated areas) som tog beslut om att rapporten skulle tas fram. Han förklarar att anledningen till att Jämtlands län drabbades hårdare efter finanskrisen 2008 var att vi har många små företag och att utbildningsnivån här är relativt låg.

– Vi var sämre förberedda och hade en sämre grund i detta, så att det tog längre tid för oss och komma tillbaka, på flera områden, säger Robert Uitto.

* Men har vi återhämtat oss nu?

– Det har vi faktiskt gjort, vi har återhämtat oss. Vi har fått flera företag, flera nya företag, så fjolåret såg bättre ut än på många många år, säger han.

Specialiseringsstrategi ska hjälpa

EU-kommissionen vill att varje region ska ha en smart specialiseringsstrategi och Robert Uitto förklarar att man måste forma en tydligare sådan. Helt enkelt måste regionen bestämma sig för vad man ska satsa på.

– Lika väl som vi säger ja till saker som vi tror att vi ska stötta, så måste vi även tydligt kunna säga nej till annat för att prioritera annat, säger Robert Uitto.

Järnvägen är viktig att lyfta fram

I rapporten framgår vikten av att elektrifiera järnvägen till Trondheim vilket redan varit igång några år, men Robert Uitto anser att det är viktigt att lyfta fram vad den betyder.

– OECD gräver väldigt mycket i sin research och har sett kampen vi har haft om järnvägen. Och dom vill lyfta vikten av sträckan mellan Trondheim, Åre, Östersund och Sundsvall för det är oftast kuststräckorna som får pengar per automatik, säger Robert Uitto.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.