Delar av de beslag som gjorts av dopningsklassade läkemedel beställda av en länsbo som nu åtalas misstänkt för grov smuggling. Foto: Tullverket /Ur Polisens förundersökning

Jämte åtalas för grov smuggling

Uppdaterad
Publicerad

En länsbo åtalas misstänkt för att försökt smuggla in dopningsmedel från Ungern och Kina. Tullverket hittade flera kilo med dopningsmedel på väg till Östersund.

Nästan ett kilo med dopningsmedel på väg med post till länet upptäcktes vid postkontroll på Arlanda i februari 2018. Detta ledde till att Tullverket och polisen fick upp ögonen för den misstänkta länsbon. Bara ett par dagar senare upptäcktes ytterligare misstänkt post på väg till länsbon. Även den här gången kom paketet från Kina. Innehållet var tre kilo vitt pulver. Det visade sig vara Pregalbin, ett läkemedel.

Systematisk brottslighet

Någon månad senare upptäcktes mer misstänkt post adresserad till länsbon, den här gången kom paketet från Ungern och innehöll 100 ampuller med dopningsmedlet Ovigil.

För dessa tre försändelser åtalas länsbon för tre fall av grov smuggling. Enligt åklagaren rör det sig om grov brottslighet då de olika smugglingsbrotten varit led i en systematisk brottslighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.