Meråker kommun vill dra en skoterled (i grönt) från Teveldalen till svenska gränsen -men på svensk sida råder skoterförbud och finns inte någon anslutande skoterled. Foto: SVT Design, Eva Danielsson & Maria Harning /SVT

Länsstyrelsen säger nej till norsk skoterled

Publicerad

Länsstyrelsen i Jämtlands län vill inte se en skoterled från Teveldalen i Norge till den svenska gränsen vid Storlien. I sitt yttrande till Meråker kommun avstyrker länsstyrelsen förslaget.

Meråker kommun, som gränsar till Åre kommun vill dra en ny skoterled till den svenska gränsen. Men Länsstyrelsen i Jämtlands län tycker inte att idén är så bra eftersom det på den svenska sidan råder skoterförbud.

I sitt yttrande skriver länsstyrelsen:

Länsstyrelsen har under de senaste åren mottagit flera förfrågningar om att anlägga skoterleder till riksgränsen från norsk sida. Skoterkörning förbjuden utanför skoterleder på svensk sida längs i stort sett hela gränsen i Jämtlands län. Förbuden syftar till att skydda naturmiljön, rennäringen och det allemansrättsliga friluftslivet. Det tycks idag råda en brist på förståelse för svensk terrängkörningslagstiftning hos många norska intressenter. Med tanke på att norsk lag är betydligt strängare när det gäller att begränsa terrängkörning borde förståelsen vara stor.

Kommunpolitikerna i Meråker planerar att fatta beslut om skoterlederna tidigast i januari 2020.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer