Foto: SVT

Fruktade älgsjukdomen kan finnas i Jämtland: ”Var uppmärksam”

Uppdaterad
Publicerad

De norska myndigheterna har tagit till kraftfulla åtgärder mot den älgsjukdom som upptäckts, men i Sverige väntar man på beslut från EU.

– Det finns en risk att smittan finns i Sverige, säger en länsveterinär i Jämtland.

Vi har tidigare berättat om den fruktade älgsjukdomen som påträffats hos djur i Norge, nu senast en älg i Lierne, gränsen till jämtland. I Norge pågår en stor kartläggning av sjukdomen men i Sverige har de ännu inte påbörjats någon motsvarande undersökning, vilket upprör de norska myndigheterna.

– Svenska myndigheter har tyvärr inte inlett någon motsvarande undersökning. Det beklagar vi djupt. Inget tyder på att sjukdomen bara finns på norska sidan, säger Karen Johanne Baalsrud, på norska Mattilsynet.

Kartläggningen av älgsjuka

”Har inte haft någon större utbredning ännu”

Länsstyrelsen i Jämtland pekar på att det ännu inte är bekräftat att sjukdomen finns i Jämtland eller i Sverige, än fast sannolikheten är stor.

– Det finns naturligtvis en risk att vi har smittan i länet men vi har inte haft någon omfattande övervakning så vi har inte kunnat bekräfta eller avbekräfta huruvida det stämmer eller inte, säger länsveterinär Johan Olsson.

De menar också att de i nuläget inte går att göra någonting konkret, förutom att understödja de centrala myndigheterna och informera allmänheten. De uppmanar dock till att skicka in prover från djur i Jämtland som man misstänker har smittats.

– Folk som påträffat ett dött hjortdjur eller som avlivat ett hjortdjur som är uppenbart sjukt ska ta kontakt med SVA och få rådgivning i hur man tar ett prov för att hjälpa oss myndigheter att få en bild av hur läget ligger i landet.

Länets jägare oroliga

Igår träffade SVT Nyheter Jämtland ett jaktlag där oron var påtaglig. De är oroliga över att sjukdomen har spritt sig till länet och för vad de i sådana fall skulle kunna innebära.

– Sprider det sig hit så är det tragiskt om man måste avliva på det sättet och att vi inte kan ta vara på de viltköttet från älg som är så fantastiskt bra, säger Gun Fahlander, ordf i Jägareförbundet Mittnorrland.

Johan Olsson på länsstyrelsen bekräftar oron men säger också att smittan inte haft någon större spridning än.

– Det finns en oro och telefonsamtal har kommit in men tittar man på den norska undersökingen så har man i runda slängar tagit 23.000 prov och 10 stycken av dem har varit positiva, så det har inte haft någon större utbredning ännu, säger Johan Olsson, länsveterinär på länsstyrelsen i Jämtland.

TV: Se ett längre inslag om älgsjukdomen i SVT Play

Chronic Wasting Disease

CWD är en neurologisk sjukdom hos ren, älg, rådjur och hjortar. I Sverige kallas den också ”avmagringssjukan”.

  • De vanligaste symptomen är att djuretsuccessivt magrar, blir trött, får problem med samordna rörelser, får förlamningar, skakningar eller ökad salivering.
  • Sjukdomen kan överföras vid direktkontakt mellan djur och via förorenat foder, vatten eller jord.
  • All forskning tyder på att sjukdomen inte kan överföras till människa, sällskapsdjur eller tamboskap.

Läs mer om CWD hos Statens veterinärmedicinska anstalt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kartläggningen av älgsjuka

Mer i ämnet