Länsstyrelsen menar att kraftverket försvårar fiskvandringen. Foto: SVT

Länsstyrelsen: ”Vi följer lagen”

Publicerad

Länsstyrelsen menar att Curt Jonssons mikrokraftverk försvårar fiskens möjligheter att vandra, och insisterar på att det krävs ett tillstånd.

Curt Jonsson bor i Strömsunds kommun och har ett mikrokraftverk sen 90 år tillbaka men nu måste han söka tillstånd för att få behålla kraftverket, annars rivs det.

– Vi ser att han saknar tillstånd idag och det är nånting som krävs, även för små vattenkraftverk, säger Urban Westbye, biträdande enhetschef på djur- och miljöenheten.

Den gamla dammen från flottningstiden nyttjas för att samla ihop nog med vatten för att driva kraftverket. Men länsstyrelsen vill nu riva både kraftverket och dammen för att underlätta för fiskens vandring.

Försvårar för Vattudalsöringen

– Kraftverket kan inverka på det fiskbestånd som är, bland annat vattudalsöringen, säger Urban Westbye.

Curt har byggt en fisktrappa, räcker inte det?

– Vi ifrågasätter funktionaliteten på den fisktrappa som han byggt. Den håller inte för det krav vi stället på en modern fiskväg. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer