Den svenska flodkräftan lever på gränsen till utrotning. Arkivbild. Foto: Veronica Melå/TT

Länsstyrelsens vädjan: Flytta inte signalkräftor

Uppdaterad
Publicerad

– Flytta inte signalkräftor mellan olika vatten, då överlever inte flodkräftan. Den uppmaningen kommer från Anders Rydeborg och Jenny Zimmerman på Länsstyrelsen i Jämtlands län.

Under de senaste hundra åren har flodkräftan försvunnit från 97 procent av de svenska vattendragen och sjöarna, uppger Länsstyrelsen Jämtland på sin hemsida. Det största hotet mot flodkräftan är olaglig utplantering av signalkräfta.

I Jämtlands län är situationen för flodkräftan ganska bra just nu. Men på Länsstyrelsen menar man att det viktiga är att inte försämra förutsättningarna för den genom att sprida signalkräftan till länet.

Många flyttar signalkräftor av ren okunskap och vet inte vilka konsekvenser det får på sikt, menar Anders Rydeborg, vattenhandläggare på Länsstyrelsen.

– Andra flyttar på kräftorna medvetet för att de tror att signalkräftan ger bättre fiske, men att flytta signalkräftor till nya vatten är både dumt och olagligt, säger Rydeborg till Länsstyrelsens hemsida.

”Det börjar bli bråttom”

Riskerna med signalkräftan är att den bär med sig kräftpest. Flodkräftan saknar motståndskraft och dör ut om signalkräftan kommer dit. Även flytt av redskap mellan sjöar och vatten medför en risk. Jenny Zimmerman, biträdande enhetschef på Länsstyrelsen, är oroad.

– Det börjar bli bråttom om flodkräftan ska gå att rädda. Den illegala utplanteringen av signalkräfta måste stoppas nu, annars är den svenska kräftarten snart ett minne blott vilket vore en stor förlust både biologiskt och kulturhistoriskt, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.