Fullmäktige har röstat ja till att bygga hotell och bostäder på busstorget i Östersund. Foto: SVT

Länstyrelsen ger grönt ljus till nya Gustav III:s torg

Uppdaterad
Publicerad

Nu har Länsstyrelsen Jämtland beslutat att inte överpröva Östersunds kommuns planer på att bygga om Gustav den III:s torg. Detta då myndigheten anser att det nya torgets utformning inte kommer att skada riksintresset.

Tidigare har handläggare på Länsstyrelsen varnat föra att riksintresset för kulturmiljövård kan komma att skadas i och med att man bygger om torget. Men Länsstyrelsen har nu tagit ställning och menar att kommunens planer inte kommer att skada riksintresset. Dessutom påpekar man att torget har genomgått en rad förändringar sedan det byggdes och att det därför har en annorlunda funktion idag. 

– En stad som växer kommer successivt att förändras. Man behöver varsamt ta hänsyn till äldre kulturmiljöer och vår bedömning är att Östersunds kommun gör det, säger landshövding Marita Ljung i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Busstorget Östersund

Mer i ämnet