Det här är en bild över Enskogen i Gävleborgs län. Foto: Lantmäteriet

Nya flygfoton visar förödelsen efter skogsbränderna

Uppdaterad
Publicerad

Lantmäteriet har tagit nya flygbilder över de områden som drabbades hårdast av sommarens skogsbränder. Bilderna ska underlätta arbetet med att kartlägga förödelsen.

Lantmäteriet flygfotograferar regelbundet hela Sverige och efter sommarens skogsbränder tog myndigheten initiativet att fotografera de hårdast drabbade områdena i Gävleborg, Dalarna och Jämtland:

– Bilderna visar vilken enorm förödelse som bränderna lade bakom sig och det blir nu enklare att jämföra läget före och efter bränderna, skriver Mikael Henriksson, ansvarig för flygfotografering på Lantmäteriet, i ett pressmeddelande.

Lantmäteriet jobbar tillsammans med Skogsstyrelsen, som har fått i uppdrag av regeringen att ta fram ett förslag på hur skogsägarna i de utsatta områdena ska kompenseras.

– Efter en skogsbrand kan det vara viktigt med snabb och bra information och då kan de här bilderna vara guld värda för berörda skogsägare. Eftersom det kan vara farligt att röra sig i skogen nu med risk för fallande träd så kan bilderna underlätta betydligt för att ge en bild av omfattningen, säger Svante Larsson, projektledare och samordnare för Skogsstyrelsens arbete efter bränderna.

Bilderna är tillgängliga för allmänheten.

– Vi samverkar med Skogsstyrelsen som har gjort bilderna fritt tillgängliga för skogsnäringen och allmänheten på sin webbplats, säger Mikael Henriksson, Lantmäteriet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.