Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Friluftsdagen” för lärarna anordnades vid Kungsgårdsviken på Frösön. Se mer i videon. Foto: Björn B Schäfer, SVT

Lärare får friluftsundervisning på Frösön

Publicerad

Under två dagar pågår en utbildning på Frösön där grundskollärare och pedagoger får lära sig mer om friluftsliv och hur det ska kunna inkluderas ännu mer i undervisningen.

Projektet är ett samarbete mellan Naturskyddsföreningen, Naturskoleföreningen och Sportfiskarna under det gemensamma namnet ”Mer friluftsliv i skolan”.

– Vi vill att fler lärare ska få kunskap, verktyg och inspiration att kunna idka mer friluftsliv med sina skolklasser, berättar Eva Nordin Svedlund från Sportfiskarna som är en av kursens ledare och inspiratörer.

Många utbildas

I hela landet fortbildas mer än 400 pedagoger under året. Under fortbildningen får pedagogerna prova på övningar om allemansrätten, att göra upp eld, att laga mat ute, att bygga vindskydd, friluftssäkerhet och platsens betydelse för lärandet.

Naturskoleföreningen

I omkring 90 kommuner i landet finns Naturskoleföreningen som en naturlig del i undervisningen. Dock inte i ”Skaljackans huvudstad”, Östersund. Och det är något läraren på Lillsjöskolan, Hans Svedholm, tycker är lite synd.

– Jag tycker det hade varit jättebra om vi fått en sån tjänst också här. Jag får starta Naturskolan själv här, säger han med ett skratt.

Hör mer om lärarnas friluftsutbildning i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.