Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas riksförbund. Foto: SVT

”Lärare i princip tystad av skolchef”

Uppdaterad
Publicerad

I mail och på intranät har skolchefen på Wargentinsskolan anklagat en lärare för att ljuga.

– Det är mycket upprörande, säger Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas riksförbund.

Förra veckan uttalade sig en lärare på Wargentinsskolan i Östersund i SVT. Läraren, som också är fackligt förtroendevald för Läraranas riksförbund, har i många år kämpat för att skolan ska riva de särskilda avtal man haft med gymnasieföreningarna. I inslaget återgav hon vilka svar hon fått.

Men samma dag som inslaget sändes i SVT fick hon ett mail från högsta chefen på skolan, Mikael Cederberg. I mailet står det bland annat att han bedömer att lärarens uttalande skulle kunna rubriceras som förtal.

SVT granskar gymnasieföreningarna i Östersund

– Jag tycker det är mycket upprörande måste jag säga, säger förbundsordförande för Lärarnas riksförbund, Åsa Fahlén.

Mailet som skickades till läraren.

Från sitt kontor i Stockholm har Åsa Fahlén följt händelseutvecklingen på Wargentinsskolan. När SVT kontaktar henne och berättar om det mail som vi hittat i Mikael Cederbergs mailkorrespondens reagerar hon starkt.

– Här har vi en förtroendevald, en lärare på skolan som har genom organisationen och även personligen tagit upp missförhållanden på skolan. Man ser att elever mår dåligt och det har varit så under längre tid. man har lyft det i flera år och det händer ingenting. Och när man sedan får en fråga från media och påtalar det här problemet, då blir man i princip tystad av en förvaltningschef och det tycker jag är mycket upprörande.

Även lagt ut på intranätet

Men förbundschefen har inte bara skickat ett mail till läraren. Samma dag som det skickades lade han även ut ett inlägg på skolans intranät som når flera hundra anställda. Där skriver han att läraren har fel. På intranätet går det inte att kommentera varpå ingen kunnat bemöta hans skrivelse eller ge sin syn på saken. 

– Det är mycket märkligt beteende måste jag säga, säger Åsa Fahlén.

Samma dag lades även en text ut på intranätet.

Offentlig myndighet

Åsa Fahlén pekar på att skolan är en offentlig myndighet. Här råder meddelarfrihet, yttrandefrihet och offentlighetsprincipen.

– Jag tycker det här går precis emot vad som händer i samhället i dag, säger hon.

Samhället strävar mot att bli mer öppet. Inte minst inom skolans värld. Här ska det vara högt i tak och personal och elever ska kunna slå larm och berätta om sin arbetsplats utan att riskera repressalier.

– vi har ju alldeles nyligen fått en utökad rättighet även för privatanställda lärare att tala om missförhållanden. Vi har även olika prejudicerande saker som Lex Sarah och så vidare, säger hon och fortsätter:

– Så jag tycker inte alls att man ligger i takt med tiden måste jag säga.

Signaler om tysthetskultur

Lärarnas riksförbund har fått starka signaler om att det råder en tysthetskultur på Wargentinsskolan. Flera lärare vill inte säga vad de tycker, man är rädd för repressalier.

– Men jag har även uppfattat det som att det även råder en tysthetskultur bland elever. Att det är många som mått dåligt men inte vågar prata om det, säger hon och fortsätter:

– Alla skolor i Sverige måste leva upp till vissa kriterier. Det finns en värdegrund. Och här tycker jag faktiskt att man gravt missat att leva upp till det.

Så gjorde vi

SVT har begärt ut all mailkorrespondens från förbundschef Mikael Cederberg de gångna veckorna. I det fann vi ett mail daterat förra onsdagen. Det var ställt till en lärare som också är fackligt förtroendevald.

Mailet var även skickat till vice förbundschef Håkan Karlsson samt tre områdesrektorer som också sitter i skolledningen.

Vi har sökt dem som också fått mailet. Två områdesrektorer har ringt tillbaka. De ställer sig bakom mailet och tycker förbundschefen agerat rätt.

Vice förbundschef och den tredje områdesrektorn har inte ringt tillbaka.

Vad mailet handlar om

Den förtroendevalda läraren har i många år kämpat för att skolan ska riva de särskilda avtal som skolan haft med gymnasieföreningarna. Det är något som samtliga fackförbund på skolan drivit då man sett hur elever farit illa.

Till SVT har läraren sedan återberättat hur diskussionerna förts genom åren. Då har hon bland annat mötts av kommentarer som att föreningarna har mångåriga traditioner och att de hjälper till att skapa nätverk.

Det anser skolledningen är fel. Så har de aldrig sagt. Därför skickade förbundschefen mailet och lade ut skrivelsen på intranätet.

Men när SVT ringer runt till andra fackliga företrädare ger de samma bild som läraren.

En lärare som vill vara anonym säger: ”Framförallt har det varit en ovilja att ta tag ordentligt i problemet. Man har nästan känt sig besvärlig för att man lyfter detta hela tiden”.

Skolledningen menar att de genom åren jobbat för att situationen med föreningarna ska bli bättre. Man pekar på att man bland annat haft seminarier med polis och socialtjänst.

De säger också att deras åtgärder gjort att det blivit bättre genom åren.

Men SVT har inte lyckats få fram ett enda dokument som stödjer det. Det finns inga skriftliga uppföljningar som visar att de åtgärder skolan satt in faktiskt gjort situationen bättre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar gymnasieföreningarna i Östersund

Mer i ämnet