– Jag hade velat ha en handlingsplan från mina chefer, säger läraren Gunilla Löthagen Sjöstrand.

Lärare om gymnasieföreningarna: ”Vi saknar ett ställningstagande”

Uppdaterad
Publicerad

Många lärare anser att skoledningen lade över ansvaret på lärarna, under ett stormöte om gymnasieföreningarna på Wargentinsskolan, under tisdagen.

Klockan ett i dag samlades lärare i aulan på Wargentinsskolan . Mötet handlade om gymnasieföreningarna. Vi träffar tre anställda som var på mötet.

– Vi hade behövt utrymme för att ställa frågor till skolledningen, säger Annika Paulsson Björmo som är kurator. Det fanns inte tid till det. Jag ville veta mer om hur man tänker jobba med information till eleverna och till föräldrarna.

SVT granskar gymnasieföreningarna i Östersund

TV: Lärarnas reaktion efter stormötet

– Jag hade förväntat mig att man skulle agera mer kraftfullt mot föreningarna, säger lärare Gunlilla Löthagen Sjöstrand. Vi fick veta att det kommer att vara kvällsöppet  och att man därför inte kan hindra föreningarna att ha möten på skolan. Jag tycker att man kan agera annorlunda.

Annika Paulsson Björmo anser att det finns saker som går att göra ganska snabbt. Hon hänvisar till beslutet att ha skolan öppen några kvällar i veckan.

– Jag tycker att man kanske borde överväga att ändra  det beslutet nu och inte ha öppet på tisdagkvällar när föreningarna har möten.

LÄS MER: Gymnasieministern: ”Jag tycker inte om det här”

Men Annika Paulsson Björmo välkomnar skolledningens beslut att riva avtalen med föreningarna.

– Det tycker jag är bra. Men man måste bli tydligare när det gäller hur man ska jobba med de här frågorna.

Lärarna och elevhälsan har i flera år försökt få skolledningen att agera. De anser att de nte fått något gehör trots att de informerat om att elever far illa.

LÄS MER: Skolinspektionen: Liknar Lundsberg

 Efter den debatt som blivit i samband med SVT Jämtlands granskning har lärarna efterlyst ett tydligt ställningstagande från sina chefer.

Efter dagens möte med områdesrektorerna anser flera lärare att skoledningen lade över ansvaret på lärarna.

– Jag tycker att man lagt ett större ansvar på oss lärare än vi väntat oss, säger Gunilla Löthagen Sjöstrand. Jag hade velat ha en handlingsplan från mina chefer.  Jag anser att det är en lednigsfråga.

TV: Invalsritualer med spyor, ögonbindlar och nakenhet

Lärarna  vill ha ett tydligt ställningstagande för att kunna möta alla elever, både elever som är med och inte med i någon förening.

– Vi får inte lämna eleverna i sticket, säger  läraren Malin Navarro. De måste känna att de har vårt fulla stöd. Då har rektorerna och förbundsledningen en viktig roll. Tillsammans med lärarna förstås.

LÄS MER: Hon var ordförande – ”Ett bevis på att jag var snygg”

Malin Navarro efterlyser en ny typ av föreningar i skolan. Öppna föreningar som bygger på intressen.

– Det ska vara föreningar som vilar på svensk föreningspraxis med demokratiska principer. Då lär man också eleverna att driva en förening i ordets rätta bemärkelse.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar gymnasieföreningarna i Östersund

Mer i ämnet