Arkivbild. Foto: TT

Larm om ambulansbrist i Härjedalen

Uppdaterad
Publicerad

Det finns för få ambulanser i Härjedalen enligt en avvikelserapport från ambulanspersonal i Region Jämtland Härjedalen.

Det finns tre ambulanser i Härjedalen; i Sveg, Hede och Funäsdalen. Vintertid finns också en i Vemdalen. I både Sveg och Funäsdalen finns också reservambulanser.

I en avvikelserapport till Region Jämtland Härjedalen framkommer att ambulanspersonalen vid flera tillfällen under det första halvåret har varit tvungna att ta reservambulansen i anspråk när den ordinarie varit ute på uppdrag.

– Det handlar om tillfällen när till exempel personal åkt till Östersunds sjukhus med en patient, och inte hunnit tillbaka när nästa arbetsteam börjar, säger Christel Nord, enhetschef på Ambulans Syd till SVT Nyheter Jämtland.

– Det är inte så att man har varit tvungen att åka ut med reservambulansen, säger hon.

Ambulansbesättningen utreds

Sammanlagt har reservambulansen tagits i anspråk vid ett tiotal tillfällen mellan januari och juni. Reservambulanserna är en fullt utrustad ambulans.

I april startade Region Jämtland Härjedalen ett projekt där bland annat ambulansbesättningen i länet ska ses över.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.