Visa alla (5)

Bussolycka utanför Lofsdalen – 60-tal personer ombord

Publicerad

En buss med 63 passagerare från ett gymnasium i Danmark, har kört i diket och vält. Olyckan inträffade mellan Lofsdalen och Glöte i Härjedalen.
– Två vuxna tog genast kommandot och utrymde bussen, säger en av passagerarna till SVT Jämtland.

Larmet inkom till SOS klockan 13.11. Enligt räddningstjänsten rör det sig om en buss med 63 passagerare, de flesta danska ungdomar, ombord. Bussen har kört i diket och vält. Ambulanser och polispatruller beordrades ut tillsammans med räddningstjänsten och fjällräddare.

– Det var en dubbeldäckare och det blev en mjuk landning i snön, säger en av passagerarna till SVT Jämtland och fortsätter:

– Två vuxna tog genast kommandot och utrymde bussen.

Bussen kom från Fyn

Ytterligare en buss var med på samma resa med sällskapet som kommer från ett gymnasium på Fyn, men den bussen klarade sig från inblandning i olyckan. Skolan uppger via sin facebook-sida att man är på väg att få krispsykologer till platsen för att hjälpa de inblandade att bearbeta händelsen. Rektorn på skolan säger till DR att 42 av passagerarna var elever, övriga på bussen var personal och familjemedlemmar. Sällskapet ska ha varit på en skidresa.

– En uppsamlingsplats har upprättats på Glötegården och de inblandade har förts dit, säger Stefan Dangardt vid Polisen, till SVT.

Fyra fördes vidare för kontroll

Det ska inte vara några allvarligare fysiska skador för de inblandade.

– Ungdomarna har setts om av ambulanspersonal på plats, säger Bengterik Busk, SVT:s reporter på plats.

Enligt polisen har fyra av de inblandade förts vidare till hälsocentral för kontroll.

Ambulanser på plats i Glöte Foto: Bengterik Busk, SVT

Tungbärgare är på plats vid 15.30-tiden för att få upp bussen och det är inte några passagerare kvar på platsen.

– Räddningstjänsten kommer lämna platsen nu, vi behövs inte där längre. Polisen och bärgare fortsätter arbetet på plats, säger Teresia Gustafsson, inre befäl vid räddningstjänsten.

Vad gäller väderläget på platsen så har det varit runt sex-sju minusgrader, snöigt i luften och lite blåsigt, uppger Gustafsson.

– Det är vinterväglag och väldigt mycket snö, säger Bengterik Busk, SVT:s reporter.

Uppmanade till fri lejd

Polisen skickade patruller, fjällräddare och helikopter till platsen. Trafikanter på riksväg 84 uppmanades vara uppmärksamma då polispatruller körde med hög hastighet från Ljusdal mot olyckan.

– Nu är vi på plats och jobbar med utredningsåtgärder för att se hur olyckan gått till. Vi dokumenterar och håller förhör. Vi har också kontrollerat nykterheten på chauffören, utan anmärkning, säger Marie Andersson, kommunikatör vid regionledningscentralen i polisområde nord.

Exakt hur många som färdades på bussen är oklart. Räddningstjänsten uppger att det var 63 personer, och polisen har uppgifter om 81 personer på bussen.

SVT:s reporter om bussolyckan utanför Lofsdalen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer