Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Räddningsledare Daniel Hjalmarsson säger att det hördes en explosion och att det uppstod en brand vid en bränslecistern på Frösön. Foto: Bengterik Busk/SVT

Explosionsartad brand bröt ut vid Östersunds flygplats – en till sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten larmades under måndagen om en explosion på Frösö park-sidan av Åre-Östersund airport. Det ska ha rört sig om ett explosionsartat brandförlopp.

De första uppgifterna gjorde gällande att det var en bensintank som exploderat. Men enligt uppgifter från platsen så är det en brand som uppstått intill en bränslecistern.

– Det är någon typ av häftigt brandförlopp i närheten av en tank, säger Henrik Jönsson, räddningstjänstens inre befäl.

Både räddningstjänst och polis larmades ut till platsen, som är en helikopterhangar strax söder om flygplatsen. Enligt uppgifter till SVT Jämtland har det hörts en smäll och uppstått en brand på platsen.

– Det har brunnit explosionsartat, säger Henrik Jönsson om branden som var släckt vid klockan 15 på måndagen.

Enligt SOS alarm har en person förts med ambulans till akutmottagningen. Polisen skriver på sin hemsida att personens skador inte är allvarliga.

Händelsen utreds nu som en arbetsplatsolycka.

Inspektion av en bränsletank

Händelsen ska ha inträffat i samband med en inspektion av en tio kubikmeter stor bränslecistern tillhörandes helikopterföretaget Storm heliworks.

– Det skulle utföras av en extern part. Det är inte vi som har utfört det här. Vi har löpande underhåll på de här grejerna, säger Dennis Sundqvist på Storm heliworks

Enligt honom så orsakades den knall som hördes troligen av att gas antänts.

– Det är inget som har sprungit i luften, säger han.

Exakt vad som orsakat händelsen är oklart.

– Vi är glada att det har gått så pass bra som det ändå har gjort, säger Dennis Sundqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer