En lavin har gått i Tväråvalvet i Åre. Raset är enligt initala uppgifter 50 gånger 300 meter. Kartbilden är ungefärlig. Foto: Google maps

Larm om lavin på Åreskutan – ingen människa skadades

Uppdaterad
Publicerad

Vid 11-tiden på fredagen larmades SOS om en lavin på Åreskutan i Åre kommun. Räddningstjänst kallades till platsen men kunde inte hitta någon person i området.

– Lavinen var cirka 25 meter bred och 120 meter lång, säger inre befäl Mats Kronsten.

Enligt SOS Alarm handlade det om ett ras i närheten av ett vattendrag vid Tväråvalvet på Åreskutans nordvästra rygg. Lavinen ska ha bevittnats av personer på håll.

Ingen information om skadade

Två enheter från räddningstjänsten i Åre kallades till platsen.

– Vi åker tillsammans med markpersonal från fjällräddningen. Vi är sju stycken från räddningstjänsten och tio från fjällräddningen, sa inre befäl Mats Kronsten till SVT.

Vid 12-tiden var insatsen avslutad för fjällräddare och räddningstjänst. Ärendet leds fortsättningsvis av polis.

– Vi har inte funnit några in- eller utspår, det finns alltså inga tecken eller indikationer på att någon person befunnit sig i området, säger Mats Kronsten.

I ett tidigt skede uppskattades rasets storlek till 50 gånger 300 meter. Enligt räddningstjänst på plats vad lavinen något mindre.

– Lavinen var cirka 25 meter bred och 120 meter lång, säger Kronsten.

Ökad risk för slasklaviner på våren

Våren är en tid då lavinfaran i fjällen kan skifta snabbt under dagen och variera stort mellan hög och låg terräng.

Enligt Fjällsäkerhetsrådet kan snabb snösmältning bidra till höga flöden och ökad risk för slasklaviner. En tumregel är att vara försiktig när man under senvåren i samband med snabb snösmältning färdas i närheten av bäckar eller sänkor i terrängen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.