Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se skadorna efter olyckan på bron över Ljusnan i Sveg. Vägen ser nu ut att vara avstängd fram till 4 december. Foto: Maria Broberg/SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Lastbil körde in i bro på E45 i Sveg – vägen avstängd till december

Uppdaterad
Publicerad

En kranbil har kört in i bron över Ljusnan vid Storön i Sveg. Vägen är helt avstängd. Enligt de första prognoserna från Trafikverket beräknades bron vara avstängd till klockan 16 onsdag. Senare kom besked att den ser ut att vara avstängd till 4 december.

Det var strax efter klockan 19 på tisdagskvällen som larmet kom, om att en lastbil med kran hade kört in i brofäste eller pelare på bron över Ljusnan och fastnat.

Räddningstjänst och ambulans ryckte ut till platsen, men det blev inga allvarligare personskador i olyckan. Däremot har bropelare skadats, vilket leder till stor påverkan för trafiken. Delar av spannet över bron har rasat ner på vägbanan.

– Bron över Storön är helt avstängd, säger Mikael Hagberg, inre befäl hos räddningstjänsten Jämtland, på kvällen.

Preliminära beskedet: E45:an avstängd till december

Under onsdagen kommer inspektions- och reparationsarbete att utföras. Den första prognosen hos Trafikverket angav att vägen skulle kunna öppna igen klockan 16 onsdagen, men den tiden var preliminär. På onsdagsförmiddagen kom nya besked – som det ser ut nu kommer vägen hållas stängd fram till 4 december.

Under tiden bron är avstängd kommer bilister behöva ta omvägar för att korsa Ljusnan. Tung trafik leds om via Kårböle.

Skadorna värre än befarat

Under onsdagen har ytterligare undersökningar gjorts. De visar att utöver att stålbjälkar rasat ner på bron så har det även uppstått sprickbildningar på andra ställen i brokonstruktionen.

– Då måste vi ta hjälp av en bärighetsexpert för att få veta hur vi ska laga bron. Vi räknar med att till mitten av nästa vecka ha en uppfattning om exakt hur skadad bron är och att ha en prognos på plats hur lång tid det kan ta att laga den, säger Peter Jonsson på Trafikverkets presstjänst.

I nuläget ser man ingen risk för att bron ska rasa till följd av olyckan.

Polisen har inlett en förundersökning om vårdslöshet i trafik.

Räddningstjänst från Sveg på plats på den skadade bron över Storön. Foto: Morgan Grip

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer