Martin Svedberg provborrar isen på sjön Östra Kjoland Foto: Fredrik Lundmark SVT

Ledvärden om skoterlederna i fjällen: ”Exceptionellt dåliga isar i år”

Uppdaterad
Publicerad

Det är ont om snö i stora delar av länet men inte i fjällkedjan, där är det snudd på för mycket snö. På många ställen hann inte isarna frysa på ordentligt innan snön kom. Det har gjort flera sjöar farligare än vanligt att ge sig ut på.

Martin Svedberg jobbar åt Västjämtlands Skoterområde (Väsek) med skoterleden som går från Huså till Häggsjön. En stor del av leden har inte gått att öppna på grund av att isarna helt enkelt är för dåliga. Några sjöar har knappt lagt igen alls.

– Den här vintern har varit ”baklänges” kan man säga. Det kom mycket snö tidigt som isolerade isarna från att bli bra. Dessutom har det ju inte varit speciellt kallt. Under januari och februari ska man ju frysa som en hund, men så har det inte varit, säger Martin.

Plötsligt kan det dyka upp hål mitt på skoterleden som normalt inte finns där. Foto: Fredrik Lundmark SVT

Förutom dåliga sjöisar så dyker det upp hål i skoterleden på ställen där de normalt inte finns. Små bäckar som brukar vara igenfrusna äter sig igenom snön och plötsligt bildas det hål som nyss inte fanns där.

SVT Nyheter Jämtland följde med Martin Svedberg för att se hur förhållandena är. Se mer i klippet ovan. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer