Östersunds sjukhus har haft legionella konstaterad i kylsystemet i sommar. Foto: SVT

Legionella upptäckt på Östersunds sjukhus – kyltorn avstängt

Publicerad

Vid en rutinkontroll av ett kyltorn vid Östersunds sjukhus upptäcktes legionellabakterier i bassängen. Kyltornet används för att kyla inomhusklimatet på sjukhuset. Kyltornet har nu stängts av, och bassängen behandlas med kemikalier för att få bort legionellabakterierna.

Besökare och patienter som besökte Östersunds sjukhus mellan 29 juli och 19 augusti har varit i risk för att utsättas för luft som innehållit legionella. Det gäller passage genom huvudentrén, centralhallen och/eller barn- och ungdomsavdelningen, samt den gynekologiska mottagningen.

– Vi har inte kännedom om några fall i länet av legionella kopplat till besök vid sjukhuset under de veckor som potentiell exponering av smittsam luft förekommit. Därför bedömer jag att risken är låg för att sjukdomsfall skulle uppträda nu. Det finns heller ingen nuvarande smittrisk då fläktarna från kylsystemet är avstängda tills förnyad provtagning ger klartecken, säger Micael Widerström, smittskyddsläkare i Region Jämtland Härjedalen, i ett pressmeddelande.

Ser över rutinerna

En rutinprovtagning gjordes den 29 juli. Kylfläktarna stängdes av på måndagen den 19 augusti.

Östersunds kommuns avdelning miljö och hälsa är tillsynsmyndighet och har informerats om fyndet av legionella i kyltornet. De åtgärder som vidtas kommer att följas upp via tillsyn, uppger Region Jämtland Härjedalen.

Regiondirektör Hans Svensson säger att han ser allvarligt på det som hänt. Rutiner behöver ses över för att förhindra att det kan ske igen.

– Vi har också extra bevakning på eventuella sjukdomsfall med legionella, säger Hans Svensson i pressmeddelandet.

Fakta legionella

Visa

Legionärssjuka, legionella, är en svår lunginflammation.

Den smittar genom att man andas in små droppar med förorenat vatten.

Infektionen orsakas av legionellabakterier, som förökar sig i stillastående vatten och kan förorena vattenledningar, klimatanläggningar, duschar och bubbelpooler.

Legionella drabbar 100-150 personer per år i Sverige.

Behandlingen är antibiotika, ibland behövs sjukhusvård.

Källa: 1177.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer