Linda skriver om ond bråd död i Jämtland

Publicerad

Linda H Staaf med rötter i Östersund hade på fredagen release på sin debutroman ”Ulv i fårakläder”.

Varje år ges omkring 250 kriminalromaner ut i Sverige. Och det är ganska vanligt att personer inom rättsväsendet tillhör författarna.

Linda H Staaf är utflyttad Östersundare som idag fick hålla sin debutbok i handen för första gången. Under tiden hon var barnledig påbörjade hon romanen som tar sitt avstamp i Åre under EU-toppmötet sommaren 2009.

– Jag har lekt med tanken att skriva om historien. Så till skillnad från hur lugnt allt egentligen var i Åre under EU-mötet så har jag skrivit om handlingen till att bli en väldigt händelserik vecka i juli 2009, berättar Linda.

Polismästare vid NOA

Till vardags jobbar Linda H Staaf inom polisen med grov organiserad brottslighet vid Nationella operativa avdelningen, NOA, i Stockholm så hon är väl bekant i vad som sker i den undre världen.

– Jag har flyttat upp den organiserade brottsligheten från södra Sverige där det är betydligt vanligare, till Jämtland. Men hela handlingen med alla personer är bara fiktion. Men jag har skrivit utifrån de erfarenheter jag har efter många år inom rättsväsendet.

Självklart val av plats

Linda bor sedan flera år utanför länet men att handlingen i hennes första roman skulle vara förlagd hit var självklar.

– Jag är född och uppvuxen här och det finns flera andra platser i Sverige som är återkommande i kriminallitteraturen men Jämtland var lite oprövad mark så valet var enkelt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.