Litiumfeber i Liden

Uppdaterad
Publicerad

Västanå i trakterna av Liden fem mil nordväst om Sundsvall har ett 30-tal invånare. De kommer inte att räcka långt om grundämnet litium börjar brytas här – då behövs ett 100-tal anställda. Minst.

Det är företaget Providence Lithium Resorces som genomför undersökningar på ett 700 hektar stort område i Västanåtrakten.

Redan för 30 år sedan gjorde LKAB undersökningar i samma område och brytning diskuterades redan då – men vid den tidpunkten ansågs halten av litium i området ändå vara för låg för att en storskalig industri skulle löna sig.

Litium i liden

Nu är förhoppningarna stora om att höga halter av litium kan utvinnas i Västanå.

Lovande

– Det ser lovande ut. Den här trakten är det mest intressanta litiumområdet i Sverige. Och hittills har våra undersökningar pekat åt samma håll, säger Tord Henriksson på Providence Lithium Resources.

Litium är ett grundämne som bland annat används till tillverkningen av mobiltelefoner, batterier, inom glas- och kemikalieindustrin och som också finns i vissa läkemedel.

Än är undersökningarna i sin linda. Men Tord Henriksson är alltså optimistisk.

Möjligheter på sikt

– Om fyndigheterna bekräftas kommer gruvdrift att kunna startas på sikt. Och då behövs det folk, åtminstone ett hundratal nya jobb borde det kunna generera. Men det är mycket som måstre klaras ut innan dess. Bland annat måste alla kriterier inom miljölagstiftningen uppfyllas först, det är inte bara att starta en sådan här verksamhet.

De ortsbor som SVT pratar med är övertvägande positiva.

”Bra för bygden”

– Det vore bra för bygden. Både att det skulle ge arbetstillfällen, och att det skulle bli ett uppsving för näringsidkarna på orten, säger Anders Stenström som driver Wärdshuset i Liden.

– Visst finns det vissa saker som måste klaras ut, till exempel att det inte påverkar dricksvattnet och sådant. Men i det stora hela är det positivt. Det kan ju ge många här arbete. Man kan inte vara mot allting i en avfolkningsbygd, säger Tord Backlund, boende i Västanå.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Litium i liden

Mer i ämnet