Regionrådet Robert Uitto (S) är kritisk till att man ska avveckla flygledartornet på Åre Östersund Airport. Foto: SVT

Regionrådet: ”Luftfartsverket svarar goddag yxskaft”

Uppdaterad
Publicerad

Region Jämtland Härjedalen skrev till Luftfartsverket och protesterade mot att flygledningen på Frösön planeras att fjärrstyras från Arlanda. Nu har LFV svarat.

Det LFV i korta drag skriver är att tillstånden för hur verket bedriver sin verksamhet hanteras av Transportstyrelsen. Och därifrån har man fått godkänt att centralisera olika flygledningar.

– Svaret är ju ett goddag yxskaft, menar regionrådet Robert Uitto (S).

I dag har processen kommit så långt att LFV hunnit skriva avtal med Swedavia (som sköter flygplatserna). I det avtalet, menar man, har LFV förbundit sig för vissa åtagande gentemot Swedavia.

”Tjänster flyttas från landsbygden”

Och avtalet mellan Swedavia och LFV omfattas av i sin helhet av affärssekretess. Så där blir det omöjligt att komma med inspel.

– Det stora problem jag ser just nu att regeringen flyttar ut arbetstillfällen från Stockholm och till landsbygden. Sedan saboteras det av verken som flyttar tjänster i andra riktningen, säger Robert Uitto.

Finns det något ni kan göra åt det här?

– Det enda raka jag kan se är att vi kontaktar regeringen och visar på vad som nu händer. Så får det bli, vi kommer att prata med regeringen, säger Uitto.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer