Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stina Kimselius, ordförande för moderaterna i Krokom anser att partikollegan Karin Bångmans Facebookinlägg var ”ett påhopp på muslimer”. Foto: Fredrik Eliasson/ SVT

M-ordförande i Krokom om partikollegans inlägg: ”Påhopp på muslimerna”

Uppdaterad
Publicerad

”Här råder tydligen ömsesidig respektlöshet – svinen bökar på muslimsk kyrkogård.” Så skrev Karin Bångman, tredje namn på Moderaternas lista i Krokoms kommun på sin facebooksida.

– Det var väldigt opassande, säger Stina Kimselius, ordförande för Moderaterna i samma kommun.

Förra veckan hade SVT Nyheter Blekinge en nyhet om att en muslimsk begravningsplats i Kallinge hade blivit förstörd – troligtvis av vildsvin. Den lade Karin Bångman upp på sin facebooksida där hon skrev: ”Här råder tydligen ömsesidig respektlöshet – svinen bökar på muslimsk kyrkogård.”

Tänkt som satir

Östersunds-Posten var först att berätta om detta. Där intervjuades Karin Bångman som sade att inlägget var menat som satir, att det handlade om humor. Till ÖP sade hon att det var ”ett ödes ironi med tanke på den religionens inställning till grisar som orent djur, ett skällsord, och haram”.

Men alla höll inte med om att det. Stina Kimselius är ordförande för Moderaterna i Krokoms kommun. Hennes första reaktion var att inlägget var rasistiskt.

– Jag ansåg att det var ett påhopp på muslimerna, säger hon.

– Det var opassande.

Hänvisar till nytt inlägg

SVT har sökt Karin Bångman. Via sms hänvisar hon till ett nytt facebookinlägg och där står hon fast vid att det handlar om satir. Att det var ett försök att använda satir.

– Jag har pratat med Karin Bångman och hon ville inte göra någon ledsen. Hon tycker det är olyckligt att fokus blev på satiren och inte sakfrågan, säger Stina Kimselius.

Vad sakfrågan är kan Stina Kimseluis inte svara på. Däremot berättar hon att hon även pratat med Karin Bångman om partiets policy om att man inte får kränka andra.

– Det är också något vi kommer ta upp med alla inom partiet, säger hon.

Står kvar på partiets lista

Enligt Stina Kimselius har partiet fortsatt förtroende för Karin Bångman. En enlig partistyrelse i Krokom beslutade att hon ska stå kvar på partiets lista.

– Hon är duktig på landsbygdspolitik och har många bra idéer som vi vill ha med i vårt partiprogram.

Karin Bångman har tagit bort sitt inlägg om kyrkogården.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer