Alva Grönlund Falk är en av deltagarna i studiecirkeln. Foto: SVT

Målet med studiecirkeln – bygga en egen superhjälte

Uppdaterad
Publicerad

Tycker du det är svårt att veta vad du ska ha på dig när du ska gå på maskerad? I en verkstad hos ABF i Östersund sitter ett gäng som hållit på med kostymer hela vintern, men som fortfarande inte är klara.

Lokalen doftar av lödtenn och plastlim. Ur en liten högtalare kopplad till en mobiltelefon spelas allt från Bruce Springsteen till signaturmelodin från den tecknade serien Darkwing Duck.

Det pågår en studiecirkel i det som brukar kallas cosplay, men som skulle kunna beskrivas som ”nördslöjd”. Enkelt uttryckt så handlar det om att konstruera dräkter inspirerade av någon serie, film eller spel, för att sedan visa upp sina skapelser på någon mässa.

Roligare att bygga än att köpa

De flesta har som mål att vara klara till Comic Con, en stor mässa för populärkultur som hålls i Stockholm i september. Mycket skulle man nog kunna köpa färdigt, men det ger stor tillfredsställelse i att ha gjort allt själv, understryker deltagarna.

– Man vill så klart att det ska bli bra, men det gör inget om det syns att man gjort det själv, säger Christian Henriksson.

Michail Örjas med de motoriserade vingarna som han ska ha på ryggen. När det är färdigt ska det bli karaktären ”Gamen” från Spindelmannen. Foto: SVT

– Jag ska inte sticka under stolen med att man blir stolt när man är på en mässa med något man gjort själv och folk vill ta kort, säger Michail Örjas.

Deltagarna hjälper varandra att komma på lösningar eller med moment man inte klarar själv. Även om några av dem gjort saker tidigare så är det inte självklart att man kommer lyckas med sina projekt.

– Jag har aldrig hållit på med just det här materialet tidigare, så det är ganska hög svårighetsgrad. Det har funnits stunder när jag bara velat kasta bort skiten, men sen tänker man att det vore coolt om man lyckades. Blir jag inte klar till årets Comic Con så får det väl bli till nästa år, säger Patrik Pålsson med ett skratt.

”Trodde jag var ensam”

Studiecirkeln drog igång i vintras och man har som mest varit omkring tio personer.

– Jag började med det här i fjol och då kände jag mig ganska ensam i Östersund. Det var kul när jag fick höra talas om det här, för här får jag träffa andra som gillar samma sak och man kan ge varandra tips, säger Alva Grönlund Falk.

Mer om cosplay

Ordet kommer av engelskans ”costume play”. Cosplay härstammar från japansk populärkultur och innebär att man klär ut sig till fiktiva rollfigurer.

De som är med i cosplay skapar ofta kläderna och rekvisitan själva. Entusiaster kan lägga ner hundratals timmar på att tillverka dräkten.

Vid cosplaytävlingar bedöms både hantverket, framträdandet och gestaltningen av karaktären på scen.

I Sverige hålls numera flera olika mässor och tävlingar för cosplay.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.