Mållöst Norrlandsderby i Strömsund

Uppdaterad
Publicerad

Det blev ingen sprudlande tillställning när de båda allsvenska lagen möttes på Strömsvallen. Men supportrarna trivdes i finvädret.

På tordsdagskvällen var det fotbollsfest i Strömsund. Matchen kl. 19.00 i division fyra, mellan hemmalaget Strömsund och Stugun, stod överst på affischen. Men i ärlighetens namn var det var nog matchen kl. 17.00 som lockade flest åskådare.

– Vårt lag, IFK Strömsund, som möter Stuguns BK i  division fyra är huvudmatchen ikväll. ÖFK mot Giiffarna är en ren förmatch, sa fotbollssektionens ordförande Annica Nyholm, med ett leende.

Första större fotbollsmatchen

I Strömsund är man van vid att få besök av storlag, fast i hockey på försäsongen, då Skellefteå AIK under flera år återkommit för träningsmatch mot andra elitlag.

– Tack vare att Skellefteå och ÖFK har en gemensam sponsor från Strömsund så gick den här matchen att genomföra. Vi har önskat få hit ÖFK under en längre tid, sa Annica Nyholm.

Stort intresse

Uppskattningsvis hade 600 till 700 personer tagit sig till Strömsvallen. ÖFKs supporterklubb Falkarna hade en egen läktarsektion med ett hundratal sjungande och trummande supportrar som bidrog till att inramningen blev bra.

– Fantastiskt att vi får se sådan fotboll här i Strömsund. Verkligen ett bra initiativ, säger Olle Westholm från Hammerdal.

Ett hundratal Falkar var på plats i Strömsund. Foto: Björn B Schäfer, SVT

Saknade stjärnorna

Gif Sundsvall kom till start utan sitt utropstecken Linus Hallenius och ÖFK var utan sina stjärnor, Ken Sema och Saman Ghoddos. Den senare är som bekant i Ryssland och spelar VM för Iran.

Möjligen var det avsaknaden av dessa som gjorde att matchen i Strömsund slutade mållöst. ÖFK hade klart flest målchanser och pressade Giffarna matchen igenom. Den ende supportern med Gif-halsduk var besviken.

– Nej, det var riktigt tunt. Det såg inte bra ut och det gick långsamt. Nej, bättre kan dom, sa Lars Backus från Sundsvall, men numera boende i Östersund.

Nye tränaren spanade

På taket till speakerhytten stod Daniel Kindberg tillsammans med ÖFKs nye tränare, Ian Burchnall, som efter den här matchen tar över tränaransvaret. Han antecknade flitigt vad han såg i ett anteckningsblock.

Ville spelarna i ÖFK visa upp sig extra för sin nye tränare?

– Ja, det är klart. Men samtidigt tänkte vi nog inte så mycket på det utan körde på som vanligt. Vi hade bra kontroll på matchen i nästan 90 minuter, säger Dino Islamovic i ÖFK, som var en tongivande spelare i matchen.

ÖFKs nye tränare, Ian Burchnall och Daniel Kindberg övervakar matchen. Foto: Björn B Schäfer, SVT

Stugun vann

Och hur gick det då i kvällens ”huvudmatch” mellan IFK Strömsund och Stuguns BK? Jo, det gjordes tre mål men hemmalaget fick se sig besegrade med 1-2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.