Foto: SVT

Mamman döms till fängelse efter ettårings död i trafikolycka

Publicerad

Under torsdagen kom domen mot den mamma som åtalats för vållande till annans död och grovt rattfylleri. Hon döms till ett års fängelse och skadestånd.

I december förra året avled en ettårig flicka i samband med en bilolycka på E14, söder om Brunflo. En polisutredning visade att mamman som körde bilen varit påverkad av både alkohol och narkotika. Samt att barnet inte var fastspänt i sin bilbarnstol.

Kvinnan döms nu till ett års fängelse för grovt rattfylleri, vållande till annans död, grov olovlig körning, och ringa narkotikabrott. Hon ska också betala skadestånd till barnets far på 30 000 kronor.

Försvaret ansåg att kvinnan skulle frikännas då hon kände sig tvungen att ta bilen för att undgå ett angrepp och att kvinnan alltså utnyttjade nödvärnsrätten. Det håller inte tingsrätten med om utan gör bedömingen att kvinnan och barnet befann sig i sitt hem utan några tecken på akut fara.

Rätten anser också att om kvinnan varit i akut fara hade hon andra handlingsalternativ än att köra bil berusad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.