”Alla i min arbetsgrupp har gått kursen och jag tror att man blir en bättre medmänniska” säger Malin Jönsson (t.h). Foto: SVT

Åre-anställda om första hjälpen till psykisk hälsa: ”Man blir en bättre medmänniska”

Uppdaterad
Publicerad

Den psykiska ohälsan ökar i samhället samtidigt som få vet vad de ska göra om de träffar någon som mår dåligt psykiskt. Därför satsar Åre kommun på att höja kunskapen genom att utbilda alla anställda inom kommunen i första hjälpen till psykisk hälsa.

Kommunanställda som gått kursen tycker det är bra att Åre satsar på invånarnas mående.

– Att få den här utbildningen har betytt mycket för att kunna hjälpa varandra, säger Titti Nordenskiöld.

Bland annat lär sig deltagarna när och hur de ska agera och ingripa för att hjälpa en person som mår dåligt.

– Alla i min arbetsgrupp har nu gått den här kursen och jag tror att man blir en bättre medmänniska, säger Malin Jönsson.

MHFA – Första hjälpen till psykisk hälsa

Mental Health First Aid, som utvecklats i Australien, är ett utbildningsprogram som inte handlar om att ställa diagnoser, utan om bättre kunskap och bemötande av människor med psykisk ohälsa.

Bakom utbildningsmaterialet och kursen står Karolinska institutet/NASP (Nationellt centrum för suicidforskning och prevention).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.